SLOpng     ENpng     ITpng     GERpng

ODKRIVANJE

Za tiste, ki si ne želijo biti del turističnega vrveža ob Obali hkrati pa kot aktivni turisti uživati prednosti hitrega dostopa do ključnih lokacij v okolici je Gabrovica idealna izbira. Priporočava ogled starodavnih vasi pod Kraškim robom ter obisk naravnih znamenitosti v okolici. ​

V stari Gabrovici je bilo po vojni obnovljenih le nekaj hiš v značilnem arhitekturnem stilu Kraškega roba, med drugim tudi Hiša Barut, ki še vedno ohranja tradicionalno zasnovo ter način zidave (kamniti zidovi, leseni podi ter ostrešje). Ohranjene tradicionalne stavbne nize z ozkimi ulicami in notranjimi dvorišči si je možno ogledati v bližnjem Ospu ter Črnotičah, v Črnem Kalu pa stoji Benkova hiša iz leta 1489, ki velja za najstarejšo kmečko hišo v Sloveniji.
Osp - staro vaško jedro
Kot spomin na nekdanje Turške vdore je pod Kraškim robom ohranjenih nekaj obrambnih in opazovalnih stolpov ter manjših utrjenih zaklonišč, ki so ob vdorih nudile osnovno zavetje vaščanom. V okolici Gabrovice so to obrambni stolp nad Črnim Kalom, obzidje pod Steno v Ospu, stolp v Podpeči ter predvsem svetovno znana utrjena cerkev v Hrastovljah iz 15. stoletja s freskami, ki prikazujejo tki. Mrtvaški ples. Obiskati velja tudi grad na Socerbu z izrednim razgledom na Tržaški zaliv ter bližnjo Sveto jamo.
Socerb
Ob obali si zaslužita obisk predvsem Koper in Piran z ohranjenimi mestnimi jedri iz časov Beneške republike ter muzeji in galerijami. V Kopru, ki velja za eno najstarejših slovenskih mest, si posebno pozornost zasluži Titov trg z Ložo, Pretorsko palačo, stolnico in 53 metrov visokim zvonikom, na katerega se je možno tudi povzpeti. Koper kot regionalno in upravno središče se v zadnjih letih pospešeno razvija v smeri aktivnega turizma, ki vključuje različne športne prireditve.
Koper - Pretorska palača
V Piranu obiščite cerkev sv. Jurija, postavljeno visoko nad morjem na markantnem polotoku, ki dominira nad mestnim jedrom, Tartinijevim trgom ter mandračem. Kdor bo obiskal še Izolo in Milje (Muggia), bo takoj ugotovil podobnosti med temi zgodovinskimi mesti, saj so – za razliko od Trsta – dolgo časa pripadala Beneški republiki. V bližini Pirana velja obiskati še soline ter Strunjanski klif.
Piran - mandrač

Zaradi udobnega in hitrega dostopa do avtoceste priporočava obisk tudi nekaterih bolj oddaljenih zanimivosti, kot je na primer kobilarna Lipica z vzrejo svetovno znanih lipicancev (26 km), svetovno znanih Škocjanskih jam (iz Gabrovice 24 km) ter Postojnske jame (iz Gabrovice 49 km) utrjeno srednjeveško naselje Štanjel na Krasu (50 km), Devinski grad iz 14. stoletja, sedaj v lastništvu družine Thurn und Taxis (41 km), grad Miramare z obsežnim parkom iz sredine 19. stoletja, ki je služil kot poletna rezidenca bratu cesarja Franca Jožefa (24 km) ter izliv Soče (67 km). Nekaj dlje sta tudi Ljubljana (95 km) ter Benetke (190 km), katerima velja nameniti celodnevni izlet.
Devinski grad
Na Obali se odvijajo številne prireditve in koncerti, ki lahko zadovoljijo vsak okus: poletni festival komorne glasbe Tartini v Piranu, festival big bandov Marezijazz, festival uličnih umetnikov Frivolus, filmski festival Kino otok v Izoli, poletni jazz festival Trieste loves Jazz ter številni drugi. Za ležerno počivanje v poletnem času pa priporočava številne plaže na obali.
Marezijazz
Informacije o aktualnih dogodkih lahko dobite na spletni strani Občine Koper ter Obala.net.