SLOpng     ENpng     ITpng     GERpng

KOLESARJENJE

Številne manj prometne ceste ter kolovozi nudijo širok izbor različno težavnih tras cestnim in gorskim kolesarjem. Družinam in izletniškim kolesarjem priporočava predvsem številne urejene kolesarske poti,  gorskim kolesarjem pa spustaške užitke s Tinjana in Socerba . ​

Najbolj znana je Parenzana, ki je speljana po trasi bivše železniške proge Trst (Italija) - Poreč (Hrvaška) v dolžini 120 km. Zgledno opremljena pot (oznaka D-8) vstopi v Slovenijo nad mejnim prehodom Škofije, na Hrvaško pa na mejnem prehodu Sečovlje. Priporočamo, da začnete kolesarjenje v Miljah (Muggia) tik pred izlivom Osapske reke v morje, kjer je tudi smerokaz za kolesarsko stezo (iz Gabrovice do tam 9 km). Kolesarska steza po krajšem vzponu kmalu prečka državno mejo ter se na drugi strani položno spusti v dolino reke Rižane. Med Koprom in Izolo je pot speljana tik ob morju po bivši magistralni cesti, ki je sedaj zaprta za motorna vozila. Mimo Portoroža se po 36 km od vstopa v Slovenijo pripeljete do mejnega prehoda Sečovlje, kjer se asfaltni del kolesarske steze konča.

Krajša a nič manj atraktivna je tudi kolesarska pot Giordano Cottur, ki je prav tako urejena na trasi opuščene železniške proge, ki je povezovala Trst na progo Ljubljana - Pula. Večinoma je makadamska, tako da ni primerna za cestna kolesa. Pot se začne v bližini križišča za Klanec na regionalni cesti Kozina – Koper, kjer je tudi možnost parkiranja. Zelo atraktivno speljana trasa preko ohranjenih viaduktov ter tunelov visoko nad dolino Glinščice preseneti ob vstopu v Trst, kjer kraško divjino naenkrat zamenja gosto naseljeno predmestje Trsta. V zadnjem delu je pot tlakovana in zelo prijetna za kolesarjenje, saj le tu in tam prečka kakšno prometno cesto. Urejena pot se po 16 km prevožene poti, na kateri se spustimo za 350 m, konča globoko v centru Trsta pod sv. Jakobom (San Giacomo). Po ogledu Trsta priporočamo povratek po isti trasi, saj je Trst s svojim kaotičnim prometom ter strmimi vzponi kolesarjem manj naklonjen. Še namig: iz Trsta vozi redna ladijska linija do Milj, s katero se lahko s kolesom ob povratku elegantno izognete prometnemu vrvežu.


Za družine priporočamo kolesarsko pot, ki pelje iz Kopra do Vanganela v dolžini 4 km. Pot je odlično označena in urejena ter v celoti ravninska, za razliko od Parenzane tudi bistveno manj obljudena, tako da je primerna za “malo šolo kolesarjenja“ z otroci. Lahko jo poljubno podaljšate v smeri Izole ali Bertokov, saj se nedaleč od avtobusne postaje Koper priključi na Parenzano.

Večje izzive ponuja daljinska kolesarska pot AdriaBike, ki bo – ko bo v celoti končana – povezovala Kranjsko goro z Ravenno.
Do trase AdriaBike, ki uporablja manj prometne regionalne ceste ter že obstoječe kolesarske steze, je iz Gabrovice le slab kilometer v smeri Črnega Kala. Več informacij o označenih kolesarskih poteh v Občini Koper (tudi za gorsko kolesarjenje) lahko najdete na spletni strani turizma v Občini Koper. Z veseljem vam pomagava tudi midva z nasveti in predlogi, saj tudi sama zelo rada raziskujeva nove kraje s kolesom in veva, koliko pomenijo informacije lokalnih poznavalcev poti. Gabrovica leži ob stičišču že realiziranih ter načrtovanih daljinskih evropskih kolesarskih poti, zato predlagava nekajdnevni postanek, saj lahko s kombiniranjem različnih prej opisanih kolesarskih poti varno in udobno prekrižarite večji del slovenske obale.