SLOpng     ENpng     ITpng     GERpng

POHODNIŠTVO

Okolica ponuja številne možnosti za pohodništvo, saj se s približno 40 m nadmorske višine v novi Gabrovici z avtom le v nekaj minutah dvignemo do kraške planote pod Slavnikom na nadmorski višini 450 m. Izhodišče poti na Slavnik, ki je s svojimi 1028 m morju najbližji tisočak, je od Gabrovice oddaljeno 14 km (Podgorje). Čez Slavnik vodi mimo Ospa najpomembnejša slovenska daljinska planinska pot Slovenska planinska transverzala, ki se konča ob morju v Ankaranu.
Vrh Slavnika, kjer je postavljena oskrbovana planinska koča je obiskan čez celo leto, saj nudi enostaven dostop tudi ko je zasnežen. Da je Slavnik izjemno priljubljen razglednik je seveda samoumevno, saj lahko z enim samim pogledom zajamete Kamniško Savinjske Alpe, Julijce in Karnijske Alpe, Tržaški zaliv in izliv Soče v Jadran ter se preko Istre, Učke in Snežnika s pogledom vrnete nazaj na izhodišče.
Komur obljudene planinske poti niso pogodu predlagava obisk Goliča, Kavčiča ter Lipnika nad Rakitovcem. Greben med Goličem in Kavčičem je v pozni pomladi ena sama cvetoča preproga perunik, potonik ter narcis: usedite se in v tišini opazujte igro sonca in oblakov na zelenih gorskih travnikih. Od Gabrovice do Rakitovca je 15 km.
Peš se lahko odpravite na pohod tudi neposredno iz Gabrovice. Mimo naše hiše nadaljujte navkreber in desno kakih 50 metrov, nato pa na križišču zavijete levo: asfalt se kmalu konča in udobna makadamska pot med oljčniki vas v 15 minutah prijetne hoje pripelje do glavne ceste tik pred začetkom Ospa. Izza cerkve po označeni planinski poti v levo ter ob meji z Italijo navkreber do Socerba, kjer je s srednjeveškega gradu izjemen razgled na celoten Tržaški zaliv. Od tu lahko po kraški planoti nadaljujemo do Vrha Griže, ki se na drugi strani prevesi v dolino Glinščice.
Od Črnotič nad Črnim Kalom do Podpeči se Kras v nekaj stopnjah strmo spusti preko Kraškega roba v rodovitno dolino reke Rižane. Na tem delu potekajo številne označene poti, lahko pa se opogumite in raziskujete po svoje, saj je orientacija, če se ves čas držite roba, dokaj enostavna. Zaradi grobega kraškega terena priporočamo dobro obutev.
Ljubiteljem adrenalina priporočava sistem krajših a zahtevnih ferrat v plezališču Rose d'inverno nad Glinščico. Obvezna je uporaba varoval, priporočljiva je tudi čelada. Dostop: čez mejni prehod Osp nato po magistralni cesti skozi Žavlje (Aquilinia) mimo Boljunca do Boršta (San't Antonio in Bosco), kjer zavijete desno v smeri Jezera (San Lorenzo). Pred vasjo je parkirišče ob razgledni ploščadi visoko nad dolino Glinščice, steza do plezališča pa se s ceste odcepi v levo nekaj metrov pred parkiriščem. Do tu iz Gabrovice 17 km. Manj zahtevnim pohodnikom priporočava ogled kanjona Glinščice s trase bivše železniške proge ki je povezovala Trst na progo Ljubljana - Pula. Pot je zelo atraktivno speljana preko ohranjenih viaduktov ter tunelov visoko nad divjo dolino Glinščice in je primerna tudi za družine z otroki in MTB kolesarje. Parkirajte v Borštu ter nadaljujte peš navkreber do križišča zgoraj opisane poti, nato zavijte desno (vzhodno). Pri Dragi pot prečka državno mejo, do tedaj kamnit in strm kanjon pa preide v gozdnata pobočja.