Pridelava vina v Istri sega še v rimske čase, zato ni čudno, da vina avtohtonih sort refošk, malvazija, cipro in rumeni muškat ter
drugih sort dosegajo visoka priznanja na vinskih ocenjevanjih. Istrska malvazija je tradicionalno belo vino slamnato rumene barve, običajno mlado ali največ dve- do triletno vino. S svojim vonjem spominja na zrelo jabolko, včasih tudi hruško in nam v ustih pusti fin, eleganten, včasih rahlo grenak okus, ki spominja na akacijeve cvetove.
Refošk je tradicionalno rdeče vino, rubinaste barve z vijoličastimi odtenki, zelo intenzivno in globoko obarvano, zato se v Istri takemu vinu reče tudi "črno" vino. S svojo svežino je prijetno pitno vino, s svojo aromo spominja na maline in razno jagodičje. V zadnjih letih je bilo kar nekaj uspešnih poizkusov ponudbe starejših letnikov refoška, čeprav velja za to vino – podobno kot za malvazijo – da je najboljše, ko je mlado. Rumeni muškat je kot aromatično vino s tipičnim muškatnim vonjem ter z nižjo kislostjo primerno predvsem za zaključek obroka, ko je pridelano kot sladko pa tudi ob sladici.